Czytając etykiety produktów, można natknąć się na różne dziwne nazwy. Oprócz tych obco brzmiących zwrotów znajdziemy również kody złożone z litery i trzech cyfr. Świetnym przykładem jest E951. By dowiedzieć się, co kryje dany jogurt, guma do żucia czy konserwa, musimy trochę poszperać w encyklopedii albo w internecie.

Otrzymywanie i właściwości sztucznego słodzika

 

Pod skrótem E951 kryje się chemiczny dodatek do żywności o nazwie aspartam. Co to takiego? Pod tym określeniem kryje się sztuczna substancja słodząca. Wytwarza się ją syntetycznie, łącząc wiązaniem peptydowym reszty dwóch reszt aminokwasowych: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny.

Obie substancje występują naszym organizmie oraz w naturalnych produktach, które spożywamy codziennie, np. mleku. Zaobserwowano również, że w trakcie rozpadu tego związku powstaje również metanol. Jego ilość jest jednak niewielka. Poza tym alkohol ten wydziela się także w trakcie metabolizowania wielu pokarmów, np. soku pomidorowego, czerwonym winie. Ilość powstającego wówczas metanolu przewyższa tę wydzielającą się w trakcie rozkładu takiej samej objętości napoju posłodzonego aspartamem.

Aspartam pełni funkcję zamiennika cukru spożywczego. Dzięki sztucznemu słodzikowi napoje i pokarmy zachowują słodki smak, lecz mają znacznie mniej kalorii niż te zawierające sacharozę.

Istotną cechą syntetycznego środka słodzącego jest to, że w swoim składzie nie zawiera polisacharydów. W efekcie jego konsumpcja nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Nie uruchamia też mechanizmu wydzielania insuliny z trzustki do krwi. W związku z tym produkty z aspartamem mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą.

Tak naprawdę aspartam może być konsumowany przez wszystkich. Nie ma tutaj ograniczeń wiekowych ani przeciwwskazań zdrowotnych, poza jednym wyjątkiem. Słodzika muszą unikać osoby uczulone na fenyloalaninę, a w szczególności – chorzy na fenyloketonurię. Powód jest prosty: brak zdolności ich organizmu do metabolizowania tego aminokwasu.

W ich przypadku fenyloalanina gromadzi się we krwi i odkłada w mózgu, negatywnie oddziałując na ośrodkowy układ nerwowy. Nadmiar aminokwasu stwarza ryzyko zaburzeń psychicznych, schizofrenii, epilepsji.

Wiemy już, co to jest aspartam i jakie są jego właściwości. To pozwala nam dokonać świadomego wyboru konsumenckiego.