Dziecko z cukrzycą powinno umieć samodzielnie zmierzyć poziom cukru i wstrzyknąć insulinę. Należy je wyposażyć w zapas leków i insuliny, a także zaświadczenie od lekarza. Warto je uświadomić w kwestii regularnego jedzenia i posiłków na wypadek hipoglikemii.

Co powinno wiedzieć dziecko, które samodzielnie wyjeżdża na wakacje?

Aby dziecko z cukrzycą było bezpieczne w czasie samodzielnych wakacji, powinno potrafić oznaczyć poziom cukru we krwi. Musi też umieć wstrzyknąć sobie insulinę oraz wiedzieć, jak skorygować dawkę w razie bardzo wysokiego stężenia glukozy. Ważne jest też, by znało zasady zachowania się w czasie epizodu glikemii. Kolejna istotna informacja to ta o wysokości poziomu cukru przed wysiłkiem i przed snem.

Przyrządy do pomiaru poziomu cukru i podawania insuliny

Podczas wyjazdu dziecko powinno mieć ze sobą glukometr. Potrzebny będzie też duży zapas nakłuwaczy oraz pasków testowych. W podróży poziom cukru mierzy się bowiem zdecydowanie częściej niż na co dzień. Dzieci, które przyjmują insulinę, powinny mieć taką jej ilość, by nie zabrakło jej w razie nagłej potrzeby wyrównywania stężenia glukozy. Przydatne będą też igły do penów, które służą do wstrzykiwania insuliny. Obowiązkowe wyposażenie bagażu małego cukrzyka to także leki, które przyjmuje. Warto wyposażyć dziecko w zaświadczenie od lekarza o przyjmowanych medykamentach. Dobrze dać mu książeczkę z wymiennikami węglowodanowymi, aby mogło skomponować posiłek.

Przechowywanie insuliny i leków

Insulina powinna być przechowywana w temperaturze od +2 do +8 stopni Celsjusza. Przegrzana może nie działać tak, jak powinna. Na wyjazd warto zabrać ze sobą specjalny pojemnik bądź lodówkę, które utrzymują stałą, niską temperaturę.

Posiłki małego cukrzyka na wakacyjnych wyjazdach

Podczas wakacyjnych wycieczek dzieci są bardziej aktywne. Powoduje to podwyższone zużycie glukozy oraz zwiększoną wchłanialność insuliny. Pobyt na świeżym powietrzu wiąże się ze spalaniem dużej ilości energii, a co za tym idzie – koniecznością wykonywania częstych pomiarów poziomu glukozy. Cukrzycy przy większej aktywności powinni też jeść więcej niż zazwyczaj. To wymaga dostosowania dawek insuliny do stężenia glukozy. Diabetycy powinni mieć ze sobą glukozę lub coś słodkiego, co pozwoli szybko podnieść poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku wycieczek w góry. Pojawia się wtedy zwiększone ryzyko hipoglikemii, czyli niedocukrzenia. Przed dłuższą wycieczką, np. wyjściem w góry, warto sięgnąć podanie, które wchłania się długo i powoli. Może to być np. kanapka z tłustym, żółty serem, pełnoziarnistym pieczywem. Dzięki takiemu posiłkowi zmniejsza się ryzyko hipoglikemii.