Miażdżyca, nazywana również arteriosklerozą jest przewlekłą chorobą tętnic, której przyczyną jest odkładanie się nadmiaru cholesterolu w postaci tzw. blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń. Prowadzi to do zaburzonego przepływu krwi przez zwężone tętnice, a w konsekwencji do niedokrwienia różnych narządów (w zależności od tętnicy, w której rozwinął się proces miażdżycowy): kończyn dolnych, mózgu lub serca.

Jak zapobiegać miażdżycy?

Zapobieganie miażdżycy polega na wyeliminowaniu z życia czynników ryzyka, które są przyczyną uszkodzenia śródbłonka naczyń tętniczych, co jest procesem inicjującym miażdżycę. Wskutek jego uszkodzenia dochodzi do nasilonego przenikania cholesterolu do ściany tętnic, powstawania blaszki miażdżycowej i powstania procesu zapalnego. Czynniki ryzyka wystąpienia miażdżycy dzieli się na dwie grupy:
• niemodyfikowalne przez człowieka, czyli uwarunkowania genetyczne (określają m.in. anatomiczną budowę ścian naczyń krwionośnych), wiek (ryzyko rozwoju miażdżycy wzrasta u mężczyzn po 45.roku życiu i u kobiet w okresie pomenopauzalnym);
• poddające się modyfikacji, czyli: nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu, dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, nadwaga i otyłość, zbyt mała aktywność fizyczna, podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego oraz cukrzyca.
W profilaktyce miażdżycy najważniejsze jest utrzymanie prawidłowych wartości cholesterolu we krwi, na co wpływa styl życia. Ważnym elementem, który zapobiega chorobie jest aktywność fizyczna podejmowana codziennie lub przynajmniej trzy razy w tygodniu. Zaleca się m.in. pływanie, jazdę na rowerze czy spacery. Duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy ma prawidłowa dieta, która powinna być uboga w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego) i w cukry proste (słodycze). W diecie przeciwmiażdżycowej powinny pojawiać się w dużej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe, dostarczane m.in. przez oleje roślinne, oliwę z oliwek oraz ryby morskie. Ważnym składnikiem diety jest również błonnik pokarmowy zawarty w owocach, warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Jak leczyć miażdżycę?

Sposób leczenia miażdżycy jest zależny od stopnia zaawansowania choroby. Podstawą leczenia jest stosowanie preparatów farmakologicznych, które obniżają ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu oraz krzepliwość krwi. W zaawansowanych przypadkach choroby wdraża się leczenie chirurgiczne np. angioplastykę polegającą na poszerzeniu i udrożnieniu tętnic. Inną metodą kardiochirurgiczną jest pomostowanie aortalno-wieńcowe, czyli wszczepienie pomostów naczyniowych (tzw. by-passów), które omijają zwężony fragment tętnicy.